Main >> Еко кожа

Vintage стил в изкуствената кожа

Малко информация по повод течението Vintage. Терминът е свързан с виното, с неговите качества, зрялост и вкусови превъзходства. От тук дизайнерите си правят и личния избор и преценка, че каквито и мебели от изкуствена кожа да изберете, цветът на виното – бяло или червено – ще са изключително удачни за вашия интериор. За да определим дадена вещ (било тя антика, дреха или мебел) като vintage възрастта й трябва да е минимум 20 години.

Vintage могат да бъдат наречени широк кръг от предмети, като не е толкова необходимо те да притежават антикварна стойност. За да бъде наречен един предмет vintage, то той обаче трябва да e най-доброто за визирания период, да бъде представителен образец, да носи духа и настроението на своето време.


Ако намерите мебели от различни стилове и различен вид дърво или кожа, можете да опитате да ги боядисате в бял или някакъв по-мек пастелен цвят. Както знаете, изкуствената кожа е по-податлива на преработка и по-лесно ще я хване боята без значение каква е. Препоръчително е да използвате боя на водна основа, тъй като е по-екологично чиста и трайна. Опитайте да постигнете изрично подчертан стил като нанесете вакса на тънък слой по краищата и ъглите, с което те със сигурност ще добият естествен вид. Боядисайте най-горния слой на кожата от меката мебел. С това ще постигнете по-нестандартен вид и същевременно ще запазите традиционното за епохата, която пресъздавате.

Аранжирайте аксесоари от определени епохи и колекции на етажерки или в стъклени витрини в кабинета си – потърсете красиво орнаментирани порцеланови или керамични фигурки, чаени сервизи, или големи купи и вази за небрежни букети (може и набрани от собствената ви градина). Всичко това обаче трябва да бъде балансирано с цветовата гама на мебелите ви. В кухнята подредете красиви чинии за хранене, кани за мляко, плетени кошници за яйца, чинии за масло, панери за хляб. Изкуствената кожа ще контрастира на тях. Така ще варирате между прилежен модерен интериор и чаровен ретро стил.

Дайте ход на въображението си и не щадете новите идеи. Кожените мебели, съчетани с Vintage стила придават на интериора двойнствен, ин и ян характер, който можете да вмъкнете в останалите части на обзавеждането. Така например, да съчетаете стъклени фигурки с каменни по рафтовете, или гоблени с изящни картини с натюрморт. 

Author: Atar AtarShare |
You need to login to be able to comment.

HomeHome