Main >> Дамаски

Промазан плат в избора за дамаска

Дали поради финансовата криза, или поради друга причина, българските домакинства в днешно време избират възможно най-некачествената и недобре изглеждаща материя за дамаската на своята холова гарнитура, разтегателно легло за гостната, а дори и за спалнята. Промазаният плат е евтин както в готовия вид дамаска, вече тапицирала въпросната мебел, така и на метър. Оказа се, че дори при смяната на дамаската, при богатият на избор каталог от дамаски, българинът пак избира да си купи на метър промазан плат и с него да тапицира вече похабените си кресла и дивани.

 

Специалисти твърдят, че предпочитанията към промазания плат се дължат и на още две причини. На първо място, той е най-лесен след останалите дамаски за тапициране на стара мебел. При материи от типа на жакард, сатен, хасе, кадифе и кожа, майсторите трябва да положат особено внимание, за да не изхабят материала или облицоването да се получи естетически не добре сложено. Освен това, ако решим да претапицираме мебелите си с горе посочените материали, а не с дамаска от промазан плат, ще трябва да платим допълнително на майсторите за извършването на по-сложната работа.

 

Промазаният плат, използван за дамаска на мебели, се цепи и къса най-бързо. Като здравина, той не може да се похвали с издържливост през годините. Освен това дамаска от промазан плат бива бързо замърсявана от праха. Нещо повече – самата материя бързо попива нечистотиите, а петната после се изчистват с доста труд и средства (необходими са много търкания с различни специализирани, понякога доволно скъпи, препарати). Захабяването на дамаската от промазан плат се дължи и на тънката и текстура.

 

Същевременно като плюс за промазания плат, използван за дамаска на мебели, можем все пак да посочим факта, че тя е най-разнообразната по цветова гама и декорация дамаска. Причината е, че тази материя лесно се поддава както на обработка, така и на оцветяване с различни химически и естествени оцветители. Дамаската от промазан плат може да бъде и декорирана с бродерии, с нашивки, със залепване на различни орнаменти – нещо, което не винаги се получава особено лесно и перфектно при по-специфичните като материя дамаски.

Author: Atar AtarShare |
You need to login to be able to comment.

HomeHome