Main >> Дамаски

Подходяща ли е тафтата за дамаска на мебели

Традиционно копринената тафта е била тъкана на ръчни станове в Италия и Франция, а до 50-те години на миналия век и на територията на Япония. И до днес обаче = най-големият производител на тафта – дали за дамаска или за дрехи – си остава областта Бангалор в Индия, като производството е модернизирано и силно конкурентно (на страни като Китай и други от Средния и Далечния Изток, които през 70-те години на миналия век правят опит да влязат на пазара – не толкова успешно). Произвежданата във Франция, Италия и Великобритания тафта за дамаска и изработка на текстилни изделия под формата на дрехи обаче продължава да се счита за най-висококачествена.

Освен като предпочитан плат за официално дамско облекло, тафтата намира приложение и във вътрешния интериор – за тапети, дамаски и пердета. От тафта е бил направен и въздушният балон на всеизвестния французин Жозеф Монголфие. Той още повече разпространява славата на дамаската тафта.

Копринената тафта изисква химическо чистене и гладене от опаковата страна с топла ютия без пара. Това кара повечето домакинства да избягват тафтата като алтернатива за дамаските. Евентуалните трудности, които тази дамаска създава при почистването и поддръжката обаче, не спират хората, които са настроени по-екстравагантно за своето обзавеждане. Тафтата като дамаска отлично си пасва с пердета и завеси от същата материя. Резултатът е повече от перфектен – не просто се получава уникално съчетание между дамаска и завеси, но в помещението се създава усещането за ефирност и изтънченост.

В производството на мебели тафтата получава и своята второстепенна роля. Освен за основна дамаска за тапициране, тя се използва и за изработката на фина декорация. Дамаска от кожа, обикновен плат, лен или жакард отлично си пасва с нашивки и украси от тафта. Това е и по-икономичният вариант за привнасянето на чара на тафтата във вашия интериор. Дамаската си запазва своята здравина и издържливост и пак изглежда като излязла от корица на списание.

 

Author: Atar AtarShare |
You need to login to be able to comment.

HomeHome