Main >> Дамаски

Дамаската в туристическите обекти

Дамаската е един от основните елементи от интериорния дизайн на всеки туристически обект и най-съществената част на всички тапицирани мебели – без значение дали става въпрос за хотел, ресторант, бар или лоби. Дамаската придава завършен вид на обзавеждането и в зависимост от цвета и качеството на нейната материя може да направи така, че една и съща мебел да изглежда по различен начин, когато е тапицирана с различни дамаски. Този факт се използва от доста хотелиери и ресторантьори, които внасят значителна промяна в интериора си само чрез подмяна на дамаската на старите си мебели. Смяната на дамската едновременно променя вътрешния облик на хотела и спестява излишни пари за закупуването на ново обзавеждане.

Обикновено дамаските са плътни и здрави тъкани, които са устойчиви на триене и износване във времето. Дамаската на мебелите в хотелите е произведена от естествени природни и или изкуствени влакна – например полиестер. Естествената дамаска е за предпочитане за хората с алергии и изявена непоносимост към изкуствените материи, което следва да се взема предвид в обзавеждането на хотелските стаи. Някои от реномираните производители предлагат дори антибактериални тъкани за дамаските на обзавеждането в туристическите обекти. Най-масово използваните дамаски при мебелите са тези от смес на естествени и изкуствени влакна. Подобни съчетания на дамаски са предимно с памук и полиестер, които комбинират предимствата на двата вида тъкани – комфорта на памука и устойчивостта на полиестера. В платовете от по-висока ценова категория се съчетават в различни съотношения вълна, памук и лен.

В случаите, когато за закупуването на мебели или за смяна на дамаската им не е ангажиран професионален дизайнер, се препоръчва да се координират цветовете, нюансите и тъканите за подовите покрития, пердетата и завесите, тапетите и дамаските на мебелите и то преди да започнат покупките. 

Author: Atar AtarShare |
You need to login to be able to comment.

HomeHome