Main >> Дамаски

БТВ възхвалиха тапицера

Обичта на майстор Румен към дамаските и тапицирането се заражда не къде е, а в театъра. През 80-те години чичо му работи в Народния театър. Работата се състояла в създаването и поддържането на декора за представленията. Така още от млади години Румен опознава тънкостите в различните дамаски и характерните особености за тяхното използване в облицоването и тапицирането.

 

Според героят на „Ден на майстора” са необходими няколко качества за един човек, за да стане истински тапицер, да стане майстор тапицер. На първо място, той трябва да притежава богата информация за материите, които се използват като дамаски при тапицирането – техните особености, слабости и плюсове. Освен това, за един майстор на тапицирането са необходими и познания в областта на математиката и на геометрията. Специалистът по дамаски Румен не подценява и таланта като важна предпоставка за встъпването и издигането в занаята.

 

Героят на БТВ – Румен – не се срамува и никога не се е срамувал, когато е казвал, че се занимава с дамаски и изкарва прехраната си с тапициране. Майсторът е горд с професията си и твърди, че я обича. Той обясни и, че са му били нужни години, за да усвои всичко за дамаските и тапицериите, като добавя, че в днешно време младежите, които си търсят работа при него, се отказват още на третата седмица. Румен завърши с признанието, че в днешно време клиентът му не е клиентът, който познава от миналото. Преди години хората са били по-открити и са показвали много повече своята благодарност, когато той е сменял дамаската на мебелите им. Сега, според майстор Румен, клиентите са далеч по-неспокойни и мрачни. Разбира се, тапицерът, си обяснява това явление с факта, че хората се чувстват финансово притиснати, което пък ги прави толкова мрачни и неприветливи. 

Author: Atar AtarShare |
You need to login to be able to comment.

HomeHome